zondag 18 augustus 2013

17-8-2013 van Lissabon naar Nazare

Alles is weer snel ingepakt en we nemen een bus en  dan een taxi, deze brengt ons naar het busstation van de Rede-express bussen.
Een kaartje is gauw gekocht (€11,- p.p voor een busrit van 2 uur in luxe touringcar met airco en free-wifi) en dan moet we nog 2 uur wachten, de bus vertrekt pas om 12 uur.
Dat is wel het nadeel van reizen per openbaar vervoer in een land waar je niet altijd precies kan uitvinden hoe en waar de bus of trein vertrekt. Maar we zijn uiteindelijk toch om 2 uur s'middags in Nazare.
Het is bewolkt wat wel een beetje vreemd overkomt, 2 weken 35 C en een superstrakke blauwe lucht, daar raak je snel aan gewent.Nazare is ook een groot contast na Lissabon, heel andere omgeving.
Een gezllige toeristische badplaats, te vergelijken met Zandvoort.
Het hotel vinden we al snel, lopend vanaf de bus. Het is een jaren 50 hotel met degelijk houtwerk.
Omdat het mistig is lijkt de zee even geen optie.
Er is vanavond stierengevecht in de aloude arena, we kopen een kaartje en moeten eigenlijk nog wel uitvinden waar de arena is. De meeste Portugezen hier verstaan geen Engels en spreken lukt ze al helemaal niet.Fred ziet er bovendien erg Portugees uit en als we iemand iets vragen beginnen ze gewoon maar te ratelen in een onverstaanbaar taaltje. Het enige wat we begrepen was dat de arena ergens bovenop de berg zou zijn.
Aan de oostkant van de stad is een treintje dat de berg opgaat, hier heb je een wijds uizicht over de stad,en het strand. Het hoogste gebouw links is ons hotel.
Er is ook een mooie kerk, alle kerkjes zien er hier rijkelijke versiert uit. Veel bladgoud maar ook tegelwerk, een zeer aparte kombinatie.
We lopen een rondje en vinden geen Corrida de Toiros. Nemen een allerheerlijkste hamburger, die hamburgers moet je hier nooit eten, portugezen snappen vaak niet wat lekker eten is.
We gaan naar de hotelkamer en via het super handige internet komen we er uiteindelijk achter waar we vanavond moeten zijn, 
Om 8uur gaan  we weer met het treintje naar boven.
Veel te vroeg komen we aan en het is ook nog aan het miezeren. 
We vermaken ons wel met het aanschouwen van al het spectakel, we drinken nog een koffie en zijn echt niet de enigen die zo vroeg zijn.
Om kwart over tien komen de paarden met stierenvechters binnen. Het  hele stadion zit vol en net men is zo gespannen (lees : opgefokt en vaak ook omgeven door een sterke alcohol lucht) als  bij een belangrijke voetbalwedstrijd.
 Na de openingsceremonie
wordt er steeds volgens eenzelfde patroon een stier opgejaagd en door ruiter te paard met pijlen bovenin de nek bewerkt. Niet echt fijn om te zien al dat bloed uit de nek van de stier en de paarden krijgen  het ook te verduren.
Constant wordt er van paard gewisseld. Uiteindelijk na ca. 10 pijlen in de nek komen er  8 mannen in keurige strakke pakjes in de arena, de eerst draagt een groen/rood kerst mutsje en deze man moet bovenop de stierenkop gaan springen, als dit lukt houden er  6 anderen die stier bij de horens vast en 1 de stierenstaart.  
Dan springen ze er met zijn allen weer vanaf en de stier wordt door de laatste  man, die stevig de staart vasthoud, nog aan de staart getrokken. De stier draait inclusief man, nog een paar rondjes. 
Als de stier weer alleen overblijft komen er een aantal ossen in de arena die de stier weer naar buiten lootsen.
Dit hele circus wordt 6 keer opgevoerd. En tegen 1 uur s'nachts verlaten de de Arena, het treintje is gelukkig nog volop in bedrijf en we kunnen nog een klein hapje eten op het pleintje vlak bij het hotel. Hier is wel wat te doen s'nachts. Om half 3 gaan we lekker slapen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten